
1. Is this in addition to the RFO that CC Power Clean Resources RFO?  
Yes, this RFO is distinct from any CC Power RFO and any other CCA RFO.  
 

2. Am I able to submit the same offer package that I submitted into another CCA or CC Power RFO?   
No. This RFP is distinct, and has various components of an offer proposal that will need to submitted for 
consideration.   
 

3. May we submit an offer proposal for RA only?  
Yes.  
 

4. Where can the project be located? Are they confined to the CCA’s service territories or PG&E service 
territory? 
As stated in the protocols, the project(s) must meet CPUC guidelines to qualify as PCC1 RPS, for any renewable 
project(s); for RA and/or stand-alone storage, the project(s) must meet and comply with the eligibility and 
counting rules of the California resource adequacy program.  Thus, the project(s) are not confined to only 
PG&E service territory.  
 

5. Section 6.3 describes "a cash deposit or letter of credit in the amount of $3/kW" Appendix C, Credit 
Requirements describes a) Development Security $90k per MW and b) Performance Security of $105k.  

Eg. If we were to submit at 10MW offer, would we be required to provide a LoC for   
a) 10MW x $3/kw = $30,000  
b) 10MW x $90k = $900,000  
c) 10MW x $105k = $1,050,000  
Total = $1,980,000  

That is, for a 10MW offer, we would need to have a $1.98mil LoC (or similar)? Can the timing and 
concurrency of these be clarified.  
The deposit in Section 6.3 is a shortlist deposit through an Exclusivity Agreement for the negotiation period. It 
will be returned as described in section 6.3 prior to any other required deposits. The development security 
(your letter B), is calculated correctly based on your example, and the timing of such deposit will be 
negotiated in the PPA. Development security is typically returned upon meeting requirements of COD. The 
timing of the performance security, also correctly calculated in your example for a 10 MW project, is 
negotiated in the PPA as well.   
  

6. Is there a preference or limit on size in MWs? 
 The CCAs are seeking utility scale resources to meet our MTR obligations. There is no set limit on the size.   
 

7. Is there a preference for a full toll or RA-only?  
We would prefer pricing options for both products, but will accept prices for only one of the products.   
 

8. For RA, do the join CCAs value local RA or system? For local, are there specific local reliability areas that are 
preferred?  
No preference.   
 

9. Can you tell me what each of the CCA's procurement requirements is under the total 600+ MW, as directed 
by the CPUC's 11.5 GW mid-decade mandate?  
Each individual LSE requirement by year can be found in the MTR order D.21-06-035 on page 56-58.   
 

10. Why the joint solicitation - economies of scale and more clout with joint RFP...?  
Economies of scale primarily.   
 
 
 

https://docs.cpuc.ca.gov/PublishedDocs/Published/G000/M389/K603/389603637.PDF


11. I scanned the RFP and it looks like the online date is June 1, 2024.  
To clarify, there are multiple deadlines dependent on technology and what portion of the MTR the resource 
would qualify for, per page 94-95 of the order D.21-06-035.   
 

12. Any projections of the estimated costs of the procurement?   
We are not able to tell at this time.   

  
13. I had a question about the 2022 RFP. I wanted to see if the project must be located within the CCA’s service 

territory to participate?  
No, there is no restriction on the project’s location apart from the requirements listed on page 6 of the RFP 
Protocol. “…it must comply with the eligibility and counting rules of the California resource adequacy program 
in place at the time of contract execution, and for applicable generation resources must be eligible to be 
counted as PCC1 RPS per CPUC decision D.11-12-052.”  
 

14. We would like to confirm if Demand Response resources are eligible to apply. The protocols document 
states that DR resources would be eligible under ‘non-fossil fueled’ or ‘zero emitting resources’ per CPUC 
Decision 21-06-035, however the terms sheet in Appendix C includes a guaranteed energy production 
requirement. Are the Joint CCAs seeking RA only contracts or specifically RA and energy contracts with the 
plan to sign a PPA?  
We do welcome Demand Response resources. The terms sheet is meant to represent expected terms as 
applicable by technology and product type. In the case of a DR product some of the terms (like guaranteed 
energy production) would not be expected.  
 

15. On Attachment A (see attached) there is a category on Columns B & C: Titles:  Project name and example, 
line 35 paired storage. 

a. Does the storage have to be paired? Are those examples illustrative and not binding? 
The examples are illustrative and not binding.  

    b. Is this storage project limited to chemical and lithium ion batteries? 
No, storage technology is not limited to chemical and lithium ion batteries.  

 
16.  Is a Letter of Intent from an end -use customer necessary for completion purposes at the time of submittal 

(1/31/22)? 
No Letter of Intent is required, the only documents required for submission are those outlined in Section 5 of 
the RFP Protocol: Appendix A (Offer Form), and Appendix B (Executive Summary).  
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